25 Temmuz 2016 Pazartesi

Hedef belirlerken...


Bir önceki yazımda hedeflerin hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğundan ve aslında hedef oluşturup harekete geçmenin hayatımızın gidişatında, istediklerimizin gerçek olmasında ne kadar belirleyici olduğundan söz etmiştim. Gerçekten de hayallerimizi gerçeğimiz yapmada hedeflerimizi iyi bir şekilde oluşturmak belirleyicidir. Peki, hedef oluştururken nelere dikkat etmemiz gerekir?


Hedeflerinizi belirlerken önce kendinize “gerçekten istediğim bu mu?” diye sorun. Yanıtınız “evet” ise artık hedefinizi yapılandırmaya geçebilirsiniz.

Hedef dediğimiz şey gelecekte olmak istediğimiz yeri, durumu ifade eder. Söz konusu gelecek yakın da olabilir uzak da, bu tamamen size, hedefinize ulaşmanın neler gerektirdiğine dolayısıyla ne kadar zaman alacağına bağlıdır. Elbette tüm bunları düşünüp planlamanız gerekiyor, bu planlama için de şu an bulunduğunuz noktayı tespit etmeniz büyük önem taşır.

Gelecekte bulunmak istediğim noktayı biliyorum, peki mevcut durumum ne?” mevcut durumunuzu ortaya koymak ulaşmak istediğiniz noktaya ne kadar mesafede olduğunuzu görmenizi sağlar. Böylece hedefe giden yolda sahip olduklarınızı ve ihtiyaç duyduklarınızı daha net görürsünüz. Bu aynı zamanda size bir süre verir. Bu sayede hedefinize ulaşmak için ne kadar zamana ihtiyacınız olduğunu da planlayabilirsiniz.

Tabii ki ara ara mevcut durumunuzu gözden geçirmelisiniz böylece ne kadar yol kat ettiğinizi ve daha ne kadar yolunuz kaldığını da görebilirsiniz. Bu hedefinizin ölçülebilir olması demektir. Bu aşamada esnek olmak önemlidir. Hata yaptığınızı, hedefinize ulaşamayacağınızı düşünürseniz taktik değiştirip farklı bir yol seçebilirsiniz.

Tüm bunların yanında daha hedefinizin adını koyarken hedefinize ulaştığınızda nasıl hissedeceğinizi de düşünün, hayal edin. Böylece hedefinize ulaştığınızda “tam da hayal ettiğim gibi!” diyebilirsiniz.

Unutmayın, her şey bir hayalle ve o hayale gitmek için atılan bir tek adımla başlar.

Özetleyecek olursak:
  1. Karar verin: Gerçekten ne istediğinize karar verin. Bu gerçekten istediğiniz bir şey mi?
  2. Hayal edin: Hedefe ulaşmış olmak nasıl bir his?
  3. Tespit edin: Mevcut durumum ne? Nelere sahibim? Nelere ihtiyacım var?
  4. Zamanı belirleyin: Ne kadar zaman gerekiyor? Kaç gün? Kaç hafta? Kaç ay? Kaç yıl?
  5. Yazın: Hedefinizi yazın.
  6. Planlayın: Yapmanız gerekenleri adım adım planlayın. Ana hedefe götüren ara hedefler belirleyin.
  7. Harekete geçin: Yapmanız gerekenleri yapın.
  8. Değerlendirin-esnek olun: Zaman zaman mevcut durumunuzu gözden geçirin. Şu an neredeyim, hangi durumdayım?
  9. Keyfini sürün: “Tam da hayal ettiğim gibi!”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder